La senyera al País Valencià i la seua història

guifre-escut_0
Carles de França passant els dits per l’escut de Gifre

Els normands, van entrar a les terres del rei Carles de França i Guifre, que li deien el Pilós perquè tenia molt de cabell, va voler ajudar al rei francès. Després de la batalla, amb una llança, Guifré va ser ferit. Més tard el rei va voler apropar-se al llit on descansava el compte Guifré. Només aplegar, sense dubtar, va mullar els seus dits amb la sang de la ferida i passant la mà per l’escut d’aurat de l’heroi va nàixer l’ensenya de tot un país, van nàixer les quatre barres.

En realitat, les quatre barres apareixen ja en alguns documents l’any 1150, en un segell del compte Berenguer IV de Barcelona, és a dir que la llegenda és solament això, una història que els escriptors romàntics van donar a conèixer a mitjans del segle XVI. La història de la senyera, és una incògnita en molts aspectes, diferents historiadors donen diverses versions d’on i quan apareix per primera vegada aquesta ensenya.

Jaume I
Jaume I

Pel que correspon al País Valencià, la senyera, va arribar a les nostres terres amb Jaume I el conqueridor. Les seves heroiques batalles, van portar a terme la reconquesta del territori que seria conegut més tard com a Regne de València des de 1238 fins al 1707 amb la invasió de Felip V des de Castella.

La senyera del País Valencià actualment està formada per les quatre barres roges amb el fons groc acompanyada d’una banda reial blava, tal i així com ho redacta el quart article de l’estatut d’autonomia del País Valencià. L’origen se li atribueix a la concessió de la Senyera del Rei a la ciutat de València com un privilegi especial de Jaume I. És a dir, la Senyera amb la franja reial, actualment la del país valencià, en un origen va ser la de la ciutat de València i segles i anys més tard moviments valencianistes la van portar a ser la senyera del país.

Moltes són les baralles que ha portat l’origen de la senyera al País Valencià, un territori on tot allò amb accent propi, ja siga llengua, cultura… és qüestionat per propis. Per altra banda, altra de les raons de les baralles sobre l’origen d’aquesta és que en molts aspectes totes les versions son difícils de demostrar. El que si és cert, és que les quatre barres, la senyera, és un dels estendards més antics d’Europa.

la-reial-senyera
Senyera Reial
mm

PVSantacreu

Alumne de valencià de comunicació i mitjans escrits 2016-17

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *