Mario Rico: «No crec que l’economia sigui un tema que segueixi sense estar de moda»
Mario Rico Renz (1998) ha estat el guanyador de l’Olimpíada d’economia de la província d’Alacant del 2016. Aquest jove economista es va presentar a l’Olimpíada sols amb la intenció de pujar nota en l’assignatura d’economia de l’institut; el que menys creia és que quedaria el primer de tota la província. Actualment, viu a Alacant i cursa el doble grau de Dret i Administració d’Empreses (DADE) a la UA.
Pregunta: Enhorabona pel primer lloc, què et va suposar guanyar l’olimpíada d’economia de la província? T’ho esperaves?
Resposta: No, no m’ho esperava en absolut. Va suposar un gran orgull i una alegria ja que l’economia és una de les assignatures que més m’agraden i és el que vull dedicar-me en el futur, per tant va ser un gran honor.
P: En el referent amb haver guanyat l’olimpíada, ets un apassionat de l’economia o és que destaques simplement?
R: Jo diria que sóc una persona que destaca en aquesta branca, no és la meva gran passió, tinc d’altres, que potser n’hi ha que estiguin relacionades però que a l’hora no és al que em vull dedicar 100%. Quan el meu temps m’ho permet, tracto de cercar informació sobre l’economia del país i d’altres, i intento mantenir-me al dia sobre el que passa a la política.
P: Creus que el tema economia entre els joves d’avui en dia, n’és un que segueix sense “estar de moda”? Tenen passivitat els adolescents al respecte?
R: Jo no crec que sigui un tema que segueixi sense estar de moda, de fet cada cop hi ha més gent que s’interessa per estudiar o cursar cursos lligats a la economia. Si que és veritat que crida més l’atenció ja que se suposa que és una assignatura fàcil, cosa que no és veritat, però hi ha més gent que s’interessa. Sobretot des quan va començar la crisi, penso que els joves els hi ha cridat l’atenció perquè molta gent de la nostra edat va viure aquesta primera etapa de la crisi i que per tant açò li ha llevat a interessar-s’hi i reflexionar-hi. Crec que potser l’assignatura d’economia segueix sense arribar tant als joves com es voldria, però que amb el temps, aquesta passivitat dels adolescents al respecte anirà desapareixent perquè cada cop ens hi veiem més implicats.
P: I la gent adulta? Penses que té una certa passivitat sobre la economia? Més o menys que la gent jove?
R: Sí. Els adults, trobo, tenen passivitat sobre la economia, i de fet, entre el meu àmbit d’amistats i de gent amb que em relaciono, noto que hi ha més passivitat entre els adults que en els joves. Penso perquè els joves hem sofert de certa manera el que als nostres pares els ha passat, ara relacionat amb les crisi, però la majoria d’ells (dels pares) no s’han aturat a pensar perquè hem arribat a aquesta situació, i els joves, juntament amb la implicació de l’assignatura d’economia del institut, ens adonem de coses diferents que els adults no pensen. Crec, doncs, que els adults ho veuen d’una altra manera, que no és que no sàpiguen d’economia ni molt menys, però que ells se centren més en l’economia privada de la llar i no en tot el que els envolta.
P: Creus que la població deuria de documentar-se més sobre l’economia del país? Això beneficiaria al mateix i al seu conjunt?
R: Si, tant en el país com en termes generals, qualsevol persona, i sobretot la gent adulta, deurien de tindre un mínim de coneixement i estar al dia de com va el país tant econòmicament com en altres temes. I parlant d’economia deurien saber com els nostres polítics duen a terme totes les tasques i com aquestes ens faciliten o ens dificulten el dia a dia i els efectes que tenen a llarg termini; també el que es va fer en el passat, ja que si es coneix les mesures que antigament es van aplicar, la gent sabria a quin port arribarien les noves lleis o restriccions que l’Estat espanyol imposi. Per tant, això beneficiària en molts sentits, tant en la forma privada d’una persona a l’hora de pensar en el seu futur i en el de la seva família, puix que d’això dependrà tant en l’àmbit del treball com en dels estalvis i com en el de pagar la hipoteca mateix.
P: En quina situació econòmica i financera diries que es troba ara mateix el País Valencià? I la resta d’Espanya? Estem sortint vertaderament de la crisi?
R: La nostra comunitat autònoma, personalment penso que passa per una situació econòmica nefasta, però no solament per culpa de la crisi, sinó també per culpa de les nostres accions i per les dutes a terme pels nostres polítics, tant els de la comunitat autònoma com els de el propi Estat espanyol. Dins de la nostra comunitat és veritat que som una de les comunitats autònomes més castigades per la crisi, però la nostra situació no seria tan fatídica si en els millors anys de l’economia s’haguessin fet les coses d’una altra forma i si els nostres dirigents haguessin tingut uns coneixements més amplis d’economia i finançament i s’haguessin vist els problemes a llarg termini i no com : “ el que faig ara m’afecta ara”. La nostra comunitat sortirà d’aquesta crisi financera, la nostra situació és temporal. Ara si, a dia d’avui no hem sortit encara de la crisi i el camí que ens queda per recórrer és molt llarg, i més si és compleix això que diuen que en uns anys tornarem a estar en crisis. No estic d’acord amb les mesures adoptades i considero que s’està basant la nostra economia en molts pilars dels quals se sostenia abans de la crisi. És cert que hem après d’alguns errors, però ens tornarem a equivocar. En termes generals, si que estem sortint de la crisi, estem millor que l’any 2007 però el camí que estem elaborant per sortir de la mateixa ho estan pagant els més desfavorits, i ho seguim pagant de forma desigual. Ens en sortirem, però a un preu molt molt car.
P: Per finalitzar, està antiquada l’economia?
R: Si. L’economia d’avui en dia està antiquada com altres moltes coses que s’haurien de modernitzar. Encara que ara es parli de globalització i no de capitalisme, i la majoria de països amb els que tenim contacte més directe siguin estats socials, en termes generals la economia mundial està molt antiquada ja que segueix basant-se en el capitalisme, i no en un model d’estat intervencionista. Com hem comprovat el comunisme no s’ha aplicat com la teoria deuria ser, d’aquí la seva mala fama, però és un model economista que a nivell global tampoc es podria realitzar com és en la teoria de forma correcta. Per tant, la economia deuria de tenir moltes modificacions i que els estats siguin més intervencionistes per tal de incorporar noves mesures més eficaços pel conjunt de tota la població.