José M. Santacreu Soler: «El futur de la pilota està en les nostres mans»

José M. Santacreu Soler: «El futur de la pilota està en les nostres mans»
stanbrok31
José Miguel Santacreu Soler

José Miguel Santacreu Soler és un catedràtic d’Història de la Universitat d’Alacant, escriptor de diversos llibres amb una infinitat de temes, defensor de la cultura i llengua valenciana i president del club Pilota Sant Vicent entre altres moltes coses.

La seua entrada a la presidència del club li ha permet veure de més a prop diferents aspectes d’aquest esport. El seu punt de vista no és més que la reflexió de moltíssima gent dins del món tan complicat que és la pilota valenciana, reflexió que s’ha produït amb el pas del temps.

Pregunta: Quan naix Pilota Sant Vicent? 

Resposta: Al novembre del 2013 oficialment, encara que la idea realment naix al 27 de gener de 2012. El club és un projecte conjunt entre diversos alumnes de l’IES Sant Vicent que jugaven a Pilota Valenciana pel seu compte i no tenien un equip per a poder jugar al poble. Davant aquesta situació, els pares d’eixos cinc xiquets ens vam reunir i vam crear Pilota Sant Vicent, ja que ells no tenien la majoria d’edat per portar endavant el projecte. D’alguna forma nosaltres, els pares, vam ser simplement els que ho van permetre legalment, però tot això ho van portar els xiquets endavant.

P: Com arribes a ser president?

531817_540998192596775_233124744_n
Fundació de Pilota Sant Vicent

R: En crear el club, als estatuts, era necessari escollir un president, un secretari i un tresorer com a mínim, i em va tocar a mi ser president. 

P: Coneixies abans la pilota valenciana?

R: Sí, de xicotet jugava als carrers de Tàrbena i el meu pare també. Vaig créixer en una època on la pilota la podies vorer en la majoria dels pobles. Hui en dia, en una gran majoria de pobles com Tàrbena, Bolulla, Sant Vicent, etc… No saben ja quasi ni que és la pilota valenciana.

P: Com a president del club de pilota valenciana com veus l’esport al país?

R: No té molt de suport de les institucions. Fa falta una política de protecció clara i contundent amb aquest esport, com en altres aspectes culturals, cosa que veig decebent amb l’entrada del canvi polític del qual tant presumien alguns partits, sols puc dir que no he notat cap diferència notable. També tinc una gran decepció amb la societat valenciana que van de valencians i pareix que fan tot el possible per fer desaparèixer la nostra llengua i la nostra cultura. A més pense que és important una televisió que porte a les cases la Pilota Valenciana.

P: Quin creus que és el principal problema al qual s’enfronta el futur de la pilota?

R: Hi ha moltíssims. Des d’un futur professional incert i poc recompensat, una falta de millora en l’organització de les competicions amateurs i el coneixement de tots els xiquets i xiquetes que visquin al nostre país Valencià d’aquest esport. La pilota valenciana té el problema que competeix amb el futbol i en tots els pobles hi ha camps de futbol a diferència de trinquets o carrers per a jugar a pilota, a més molts dels mini trinquets dels instituts estan fets a puntades.

P: Al llarg de la teua presidència com s’ha desenvolupat la història del club al poble?

R: Quant a mèrits esportius, hem estat en semifinals de raspall, galotxa i palma, i tenim un campionat de 3º de perxa i un subcampionat de 2º. A tot això, li sumem trofeus de partides de festes i competicions menors. Quant al poble, hem rebut algun suport econòmic del ajuntament, però ha sigut prou difícil aconseguir-ho i quant a la gent des del primer dia en els carrers hem tingut problemes, a tots els molestava perquè no podien dormir bé la sesta a les cinc de la vespra. Ara tenim la sort d’estar al carrer major on els veïns ens donen un gran suport i casualitat o no són de la part valenciana parlant del poble a diferència dels altres carrers on hem estat.

P: Pel que has vist va unit a la llengua?

R: Si, resulta interessant, ja que la majoria de gent que he vist parla valencià a l’hora de jugar, és a dir, va de bo és va de bo, per a tots. He vist castellano parlants que a l’hora de jugar parlen valencià i això és meravellós. Però també em dóna llastima que per a sentir valencià en aquestes terres hagi d’estar en algun acte cultural i no passejant pel carrer simplement.

P: Com veus el futur?

R: El futur està a les nostres mans, si ens cansem d’insistir, s’acaba, si deixem de lluitar ens-ho llevaran i no ho podem permetre perquè dona molt de gust anar el diumenge al carrer major a veure una partida de pilota. De totes maneres ara dependrà de vosaltres, jo ja deixaré el càrrec i col·laboraré en el que sigui possible però ja heu de ser els joves del club els que agafen tota la responsabilitat i ho tiren cap endavant. Espere que perdure el club i seguisca fent història per molts anys més.

10404257_936482989714958_8176748668955997653_n
Campionat de 3º de perxa
mm

PVSantacreu

Alumne de valencià de comunicació i mitjans escrits 2016-17

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *