Abel Cardona, alcalde de Benissa:”No hi ha facilitat per a provar el nostre partit polític”

Abel Cardona, alcalde de Benissa:”No hi ha facilitat per a provar el nostre partit polític”

Benissa és un municipi de la Comunitat Valenciana. Està situat en el nord-est de la província d’Alacant, al cor de la comarca de la Marina Alta a pocs quilòmetres del mar. Consta d’11.000 habitants. Ha estat governada durant 17 anys per Juan Bautista Rosselló candidat del Partit Popular. L’any passat Juan Bautista va dimitir i el grup opositor va fer una coalició i ara està al govern un nou partit que es diu Reiniciem amb el suport del PSOE i Compromís.

 

Abel, el nou alcalde de Benissa amb el seu nou partit polític Reiniciem

Abel l’alcalde de Benissa i representant de Reiniciem ens dedica uns minuts per a contestar-nos algunes preguntes:

Pregunta: Bon dia senyor alcalde.

Resposta: Bon dia senyor Moreno.

P :Començarem l’entrevista preguntan-te, sempre has viscut en Benissa?

R: Sí, sóc nascut a Benissa, fill de benisseros i tinc els huit cognoms benisseros (risses).

P: Quins estudis has cursat?

R: Estudis superiors, sóc mestre en educació primària.

P: Sempre t’ha importat la política?

R: Doncs sí, la veritat és que sempre m´ha agradat, sempre he tingut inquietuds polítiques. El que passa és que no havia trobat mai el lloc on ubicar-me. Les propostes que hi havia a l’àmbit local no m’agradaven i al final doncs, junt amb gent coneguda que em estat sempre dins d’associacions culturals, em fundat una plataforma ciutadana que es diu Reiniciem.

P: Com has sentit l’acollida del poble de Benissa després de la proclamació com alcalde?

R: Doncs molt bé en general, la veritat és que ha sigut una experiència positiva pense, la població ho va viure amb il·lusió, hi havia molta gent que necessitava un canvi polític, un canvi de poble doncs quan es va produir la gent en general molt bé molt positiu.

P: Per què li vau ficar el nom de Reiniciem?

R: Com la mateixa paraula indica, nosaltres pensàvem que necessitaven reiniciar la vida política en el nostre poble dels seus plantejaments, fugir un poc de la política més tradicional, més conservadora, cosa que teníem sempre ja vista a nivell local. Ara amb este propi partit polític, esta plataforma ciudadana, poder aprofitar-la per a què fora un mecanisme per a reiniciar el nostre poble a escala general en tots els aspectes.

P: Que es diferencia el teu partit polític dels demés partits polítics?

R: Docs, la forma d’organitzar-se i articular-se és diferent, nosaltres fugim de l’estructura tradicional del partit polític, defecte en les eleccions ens vam presentar com agrupació de lectors, no com a parit polític amb la qual cosa no ens podíem presentar amb coalició amb altres partits, i bo fuig de l’estructura tradicional, és més una estructura d’associació que de partit polític

P: Us va impressionar els resultats de les eleccions? Per a bé o per a mal?

R: Per a bé, la veritat és que el dia de les eleccions sempre t’esperes més, jo volia guanyar evidentment, però també érem conscients que només portàvem sis mesos de vida, que portaven poquet pel món i bo a pesar d’això, quedar-se segons en unes eleccions locals, és un moment de satisfacció i d’alegria, no?

P: Que et va sorgir pel cap quan vas veure que amb la coalició dels altres partits (PSOE i Compromís) podries aconseguir el govern de Benissa?

R: Doncs, un poquet de frustració, però també de satisfacció perquè la proposta de Reiniciem era anar junts tots junts el grup de l’oposició, fer una coalició de partits sota la marca de Reiniciem. No seria una sila darrera d’altra, si no una espècie de paraigües el projecte inicial de Compromís era eixa. Però ningú dels parits polítics va voler, deien que nosaltres som molt joves que no tenien experiència. Ja que ells tenien les seues marques molt potents i que no ho veien.

P: És difícil tindré un acord comú entre els partits polítics?

R: Sí, és complicat perquè encara que en l’àmbit polític, sempre et situes un poc a un costat de la política esquerra, dreta, dalt, baix. Jo la veritat tampoc és que no és que crega massa d’on et situes d’on t’etiquetes, però sí que és cert que els partits d’una essència més d’esquerres sempre fem les coses més diferents, poc conservadores, d’una forma més progressista, però així i tot, encara que ens situen a tots els grups a un costat o altre, sempre cada grup és de sa mare o de son pare, igual que les persones. Al final dins d’un mateix partit polític també hi ha diversitat d’opinions però aconseguim deixar de costat les diferències i continuar fent coses de poble.

P: Com són les relacions amb la generalitat i a la diputació,etc a l’hora de les reunions i subvencions quan Reiniciem no és un partit generalista com el PP o PSOE?

R: Doncs són molt diferents, jo la veritat és que d’ençà que estem a l’equip de govern des de gener d’enguany és una de les diferències més grans que he vist. La generalitat governat pel PSOE i Compromís i el suport de Podem la veritat és que és un govern molt pròxim, super pròxim, és a dir tu dependentment del grup polític que sigues: Reiniciem, PSOE, Compromís, etc. Quan demanes reunir-te amb ells, hi ha molta facilitat i proximitat, nosaltres ens em reunit amb el president de generalitat Ximo Puig, amb la Vicepresidenta Mónica Oltra i amb moltíssims consellers i conselleres i sempre hi ha hagut moltíssima proximitat. En canvi en la diputació que està governat pel PP, en Alacant, no hi ha gens de proximitat. L’administració sembla molt llunyana, gens propera al nostre poble i com dic jo, sempre se li ha vist el plomer, on beneficia molt als pobles governats pel PP i en canvi en els pobles on no està governat el PP no hi ha.

P: Us deixen de com de costat?

R: Sí, un poc de costat, no hi ha facilitat per a provar el nostre partit polític.

P: Treballes a temps total o temps parcial com alcalde?

R: Doncs treballe a temps total, la tasca de l’alcaldia sí que suposa una dedicació completa.

P: Què motivacions tens com alcalde?

R: La motivació principal és la il·lusió per fer les coses diferents pel poble, treballar d’una forma diferent de la que feia el PP, més propera sobre tot el projecte principal del nostre equip de govern és humanitzar la política fer-la més propera, treballar un poc més des del sentiment i fer l’ajuntament una administració més propera. Però en l’àmbit econòmic l’ajuntament no està per a tirar moltes flors.

P: Hem vist que també aquest estiu em gaudit de les activitats de les costes com el pàdel surf, però també heu fomentat la promoció dins del poble, com l’exposició dels dinosaures o els Truck Food, heu fet alguna cosa més per fomentar el turisme interior?

R: Varem detectar que quan arriba l’estiu el poble es queda mort i tota l’activitat es troba a la zona costanera i vam decidir que fent activitats dins del nucli urbà vindria més gent. Ens em plantejat que caldria omplir d’activitats el nucli urbà. I crec que ha sigut un èxit, ja que la gent estava contenta i un ple en els hotels i cases rurals.

P: Quines propostes de millora has aconseguit d’ençà que estàs en el govern?

R: Hem aconseguit moltes, sobre tot la principal que vam veure quan vam muntar el govern que havíem detectat des de l’oposició. Era un ajuntament que estava tot per fer, fer una estructura organitzativa dins l’ajuntament, moltíssimes coses que em estat regulan-t’ho. A via de carrer no es veu massa però en l’àmbit intern sí. Em canviat els directius en l’àmbit de contractació, són més transparents, més clars per a les empreses.

P: Quins projectes de millora tens pensat implantar pròximament en aquest municipi de Benissa? Per exemple?

R: Hi ha bastants projectes, planificar un poc més a mitjà i a llarg termini, en l’àmbit participatiu on la gent pot dir la seua opinió o les necessitats que té el poble i a poquet a poquet, estem fent coses per a millorar el tema del medi ambient, l’oferta cultural i d’espais. Bó, estem pressupostant per als anys que ve projectes que la gent ha demanat.

P: Sabem que tens una regidora que li diuen Belén Ivars, però per què la majoria dels polítics són hòmens?

R: Llavors, perquè encara no estan preparats, tot i que és una tasca que encara cal fer el dia de hui. Encara que, ja fa uns anys en el govern de PSOE amb el president Zapatero sí que es va incloure una sèrie de normes per a intentar l’equilibri entre d’hòmens i dones en la política amb llistes paritàries, la veritat és que el dia de hui, la major part dels càrrecs polítics més representatives alcaldies, presidències i això encara estàn hòmens i no només és una cosa de política, i passa a molts més àmbits i encara hi ha molt de camí per fer.

P: Vos heu conscienciat amb actes per a aprofundir la igualtat, per exemple amb els bancs de la plaça pintats amb els colors de la bandera LGTBI+ o promocionant la idea contra el masclisme amb cartells per tot el poble. Creus que tots els governs hagueren de fer el mateix?

R: Pense que sí, pense que és necessari perquè hui dia encara estem començant a eixir de la caverna en aquests temes. La gent no està conscienciada i les administracions locals, nacionals, govern central, no està treballant el suficient. Hi ha un indicador molt important que és la violència masclista, amb un total de quasi 50 dones assassinades i això és un detector molt gran perquè encara la nostra societat els hòmens estàn per damunt de les dones, on ells poden decidir per les seues parelles, tant que poden decidir si la parella pot seguir vivint o no. On veuen les parelles com una propietat un objecte. És el problema que veiem ahí, un problema social, polític que no s’acaba d’afrontar en l’àmbit nacional, el govern no mou.

P: Fa molts anys una guagua portava als xiquets des del poble a la piscina municipal del collado, has plantejat en poder instal·lar un transport per a la piscina o a les platges del poble?

R: Sí, és un problema que a nosaltres ens preocupa molt, perquè el nostre terme es molt gran i a canvi pel que fa a mobilitat tenim una deficiència total, no hi ha un servei de transport públic i bo la veritat és que sí. En Reiniciem estem mirant opcions en cara de l’any que ve. Això heu hem de programar i volem sol·licitar un autobús per poder portar a la gent cap a llocs del terme del poble com la piscina, el polígon, les platges, l’estació… Tot i que és un servei deficitari, és necessari per al poble de Benissa.

P: Parlant de piscina municipal, és veritat que la voleu reformar perquè els xiquets molts menuts puguen començar a nadar?

R: La veritat és que és una instal·lacions que està molt bé, però té molts anys, és exactament dels 80 i està fet amb les condicions que estaven en eixa època; no hi ha un got per a la gent menuda, ni adaptada per a la gent amb deficiència funcional. En reiniciem volem intentar fer un símil amb la coberta i que siga accessible per a la totalitat del poble.

P: Per finalitzar, tens alguna idea per als jóvens com jo per a quan finalitzem la carrera universitària, trobaríem treball en aquesta localitat?

R: La veritat és que el tema del treball és un problema gros a escala comarcal, no és només a Benissa. La gent jove del nostre poble la veritat és que pels diversos factors com que encara no em acabat d’eixir de la crisi que tenim actualment, després l’oferta laboral que tenim al nostre poble és limitat. És un poc complicat, perquè tenim un model econòmic basat en el sector serveis, a Benissa el turisme que hi ha es enfocat al sector serveis on la construcció condiciona també el treball. Hi ha una institució que ajuda a la formació de gent jove i gent major amb el nom de Creama.

mm

Laura Jordà Tomás

4t de Publicitat i Relacions Públiques. Perfil dinàmic i creatiu. A més, clarinetista en projecte.

Un comentario en «Abel Cardona, alcalde de Benissa:”No hi ha facilitat per a provar el nostre partit polític”»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *