L’impacte dels influencers: Quan els objectes ordinaris es converteixen en tendències virals

L’impacte dels influencers: Quan els objectes ordinaris es converteixen en tendències virals

Tots nosaltres hem sigut testimonis de la increïble capacitat que tenen els influencers per a convertir objectes abans desconeguts en modes virals. Un exemple clar d’ esta tendència és el cas dels Sonny Angels, uns xicotets ninots que, fins fa a penes uns mesos, eren pràcticament invisibles en les tendes d’Espanya. Hui dia és difícil no veure’ls pegats a mòbils, tauletes o decorant escriptoris i estanteries dels jóvens. El que ha passat amb aquests ninots és un reflex de com les xarxes socials i els creadors de contingut poden transformar un producte comú en un objecte de desig massiu en molt poc temps.

Un factor a tindre en compte és que aquests ninots són ridículament cars per al que realment ofereixen. Al final, es tracta de figuretes xicotetes, d’aspecte graciós, però sense cap valor pràctic evident. L’interessant és com un objecte que no destaca per la seua utilitat o per ser una innovació tecnològica ha aconseguit tanta popularitat.

Els famosos ninots pegats al móvil. Font: sonnyangels.com

El procés és clar, i és semblant cada vegada que un producte es fa viral: un influencer conegut mostra en les seues xarxes socials com utilitza o decora la seua habitació amb un Sonny Angel. De sobte, eixe gest casual té un impacte gegant en els seus seguidors, els qui desitgen imitar-lo, no perquè el ninot siga necessari, sinó perquè volen tindre alguna cosa en comú amb l’ influencer. Esta dinàmica és particularment forta en la generació de joves de hui en dia, que ha crescut en les xarxes socials, on tot és compartit i on la validació sovint es mesura en likes i seguidors.

Així i tot, aquest fenomen no és nou. Al llarg de la història, les celebritats han marcat tendències en roba, cosmètics o productes, però el que ha canviat és la rapidesa i la possibilitat d’arribar a tanta gent que tenen les xarxes socials per a viralitzar alguna cosa. Abans, una tendència de moda podia tardar mesos a consolidar-se; hui, gràcies a la capacitat de difusió de plataformes com Instagram i sobretot TikTok, pot succeir en qüestió de dies o fins i tot hores.

Caixa de Sonny Angels. Font: pròpia

Esta situació posa en relleu la influència directa del màrqueting de contingut, on les marques aprofiten aquesta relació de confiança que han construït els creadors de contingut amb la seua audiència, i a través de col·laboracions pagades o simplement perquè l’ influencer decideix compartir el que li agrada, els productes es tornen desitjats pels seus seguidors.

Este fenomen també planteja preguntes importants sobre la nostra capacitat de discerniment com a consumidors. Realment volem estos objectes perquè ens agraden o perquè busquem encaixar i seguir les tendències? En moltes ocasions, les modes actuals no responen a una necessitat real, sinó a un desig de pertinença, de formar part d’una tendència que igual de ràpid que s’ha posat de moda, queda en l’oblit.

Font: IA

En conclusió, els Sonny Angels no són més que un altre exemple de com els influencers tenen el poder de dictar el que està de moda i com nosaltres, com a consumidors, caiem en la temptació de seguir aquestes tendències, independentment del valor real del producte. Mentre les xarxes socials continuen formant part activa de les nostres vides, este tipus de modes continuarà repetint-se, impulsat per un consum basat en la influència i la imatge, més que en la utilitat o necessitat.

mm

Emma L

Hola! Sóc Emma i estic cursant el primer any del grau de Publicitat i relacions públiques.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *