Educació canvia els tipus d’exàmens de la Junta Qualificadora de Valencià

Educació canvia els tipus d’exàmens de la Junta Qualificadora de Valencià
Presentació de les noves proves de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià
Presentació de les noves proves de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va presentar el 23 de Gener d’aquest any, el nou model de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià (JQCV), acompanyat pel director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano.

L’objectiu consisteix en adequar-se al Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, que és la guia que va crear el Consell d’Europa l’any 2001 per comparar els diferents nivells de llengües.

El conseller Marzà assenyala, «la societat valenciana havia quedat al marge del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües i no s’havia incorporat en el concernent a la formació i acreditació del valencià. Ara, en un any i mitj, la JQCV ja està en disposició d’emetre certificats que estiguin al nivell europeu», també ha volgut destacar que «en la nova certificació tot està enfocat a ajudar a la gent a parlar i escriure en valencià, no com abans, que tot es centrava a saber regles gramaticals i excepcions lingüístiques. Ara tenen un enfocament clarament comunicatiu, passem, per tant, d’un model que no garanteix l’ús de la llengua a un model que incentiva a usar la llengua».

L’adaptació de la JQCV en el marc europeu de referència s’ha treballat en tres grans punts, segons va explicar Trenzano.

 JQCV
JQCV

El nou enfocament de les proves, «Seran comunicatives, tenint en compte els parlants que s’examinen com a agents socials per incrementar l’ús del valencià. Estan concebudes, a més, per servir com a punt de partida de l’aprenentatge i ús de la llengua i no com a punt per aconseguir un títol. També contemplen una relació estreta entre textos orals i escrits», ha explicat Trenzano.

Els nous certificats dividits en tres nivells: el nivell A, per començar a interactuar amb l’entorn i iniciar l’ús de la llengua; el nivell B, per mantenir la interacció amb l’entorn i comunicar el que es vol en diversos contextos, a més d’enfrontar-se de manera flexible als problemes de la vida diària; i el nivell C, per poder tenir accés a un ampli repertori lingüístic que permeta una comunicació fluida i espontània amb l’entorn. Cada nivell consta de dues etapes de certificació: A1, A2, B1, B2, C1 i C2.

El nivell A1 era inexistent fins ara com a certificació; l’A2 es corresponia al certificat denominat Coneixement Oral; el B1 es correspon al denominat fins ara Grau Elemental; el B2 no existia; el C1 és el nivell conegut fins ara com a Grau Mitjà; i el C2 es correspon al denominat fins ara Grau Superior.

Finalment, el calendari d’Aplicació, es realitzarà al juny del 2017 convocant les noves proves dels certificats A2 i B1 i es mantindran les de Grau Mitjà i les de Grau Superior.

Exàmen oral de la Junta Qualifiadora de Coneixements en Valencià
Exàmen oral de la Junta Qualifiadora de Coneixements en Valencià

L’any 2018 es realitzaran ja les noves proves de la resta de nivells: A2, B1, B2, C1 i C2 i s’eliminaran les nomenclatures anteriors.

Així mateix, la JQCV detalla les taules d’homologació de títols expedits per altres institucions que s’havien abandonat des de 1995 i que ara es reprenen de nou amb una novetat: inclou l’homologació de títols expedits per les cinc universitats públiques valencianes, però també per totes aquelles que formen part de la Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA).

mm

Mary Vila

ESTUDIANT DE PRIMER DE PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES, AMANT DE LA CULTURA, LA MUSICA I SOBRETOT DEL TEATRE

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *