• Sobre Nosotros
  • Contacto
  • Registro
  • Iniciar Sesión

Comunic@ndo

Ciberperiòdic de l'alumnat de Publicitat i RRPP de la Universitat d'Alacant

  • Comunic@ndo
  • Inform@ndo
  • Cine y TV
  • Tecnología y Gaming
  • Arte y moda
  • Música
  • Entrevist@ndo
  • Opin@ndo

‘’REALFOODING I ELS PROBLEMES DE  TCA’’

28 octubre, 2022 Maria Selles Morales Leave a Comment

‘’REALFOODING I ELS PROBLEMES DE  TCA’’

Per a moltes persones, menjar és una alegria, una activitat social que normalment es comparteix amb amics i familiars, com ara celebrar unes festes. Tanmateix, per a algunes persones, deixar de menjar, ja siga en excés o al revés, potser el seu pitjor malson.

 Els trastorns de l’alimentació, tal com els defineix l’Institut Nacional de Salut Mental, inclouen canvis greus en els comportaments relacionats amb l’alimentació i el control del pes. Aquestes malalties tenen efectes psicològics, físics i socials en els pacients.

L’atenció a la forma corporal i els esforços per controlar el pes o la ingesta d’aliments són fonamentals per al desenvolupament d’aquestes malalties. Però cóm la gent està sotmesa a aquesta malaltia?

El trastorn de la conducta alimentària (TCA) és una malaltia greu amb un procés de tractament llarg i complex, ja que una de les característiques comunes de les persones amb aquesta afecció és que desconeixen que tenen la malaltia i, per tant, no tenen la capacitat de buscar ajuda i iniciar el tractament.

Aquests trastorns no responen a una sola causa sinó a múltiples causes i és clar que les xarxes socials i els “influencers tenen molt a veure”. Això vol dir que hi ha diferents factors de risc que predisposen a les persones a la malaltia. De tots els tipus de trastorns, l’anorèxia i la bulímia nerviosa són les més conegudes, però no són les causes més freqüents.

L’anorèxia es defineix com un trastorn mental que provoca la necessitat de controlar la ingesta d’aliments i la imatge corporal d’una manera obsessiva i perfeccionista. Només a Espanya, unes 400.000 persones pateixen problemes de salut mental relacionats amb l’alimentació, el 90% de les quals són dones, però, les dones adolescents (per viure en una societat patriarcal) són les més afectades per aquests trastorns, tot i que els trastorns alimentaris són cada cop més habitual en homes joves. La manera de percebre i de ser percebuts, la imatge que volem donar-nos i, sobretot, els ideals estètics actuals són alguns dels aspectes que fan que les persones se senten insatisfetes amb el seu cos.

 Els mitjans de comunicació, les xarxes socials, la publicitat i el cinema tenen una gran responsabilitat en aquest sentit, ja que tendeixen a fer visibles els estàndards de bellesa basats en la primesa. Abans estava molt de moda vore en el supermercat  menjar ‘light’, amb ‘0’0 greixos’, sense transgènics, ecològica, sense sucre’… per augmentar el consum amb la falsedat de vendre que eren més saludables. Ara es suma a la moda el ‘real fooding’. I què és? A banda de anomenar AOVE a l’oli d’oliva de tota la vida és aconseguir un estil de vida saludable menjant millor.

Però… el ‘realfood’ pot desencadenar trastorns alimentaris? Algunes veus creuen que les accions de Carlos Ríos, nutricionista creador d’aquest moviment, alimenten la culpa i fan que els usuaris se senten inquiets pel menjar. Si cliqueu a l’etiqueta #realfood, plats de verdures, proteïnes i alguns hidrats de carboni indispensables se superposen a una velocitat vertiginosa. Totes les publicacions prediquen el mateix missatge: salut, ordre i control dels aliments. Això no és una dieta, sinó un moviment liderat per Carlos Ríos. La base d’aquest estil de vida és ser conscient del que menja i allunyar-se dels aliments processats. Però, els aliments reals poden causar trastorns alimentaris (TCA)? Bé, resulta que aquest nutricionista es va fer molt famós per treure al mercat mantega de xocolate i un bollo ‘real food’ i va resultar ser encara més insalubre el els que mengem del forn del nostre barri per la quantitat d’ingredients químics per substituir els alts en grassa.

 Ara mateix, hi ha moltes veus que assenyalen que l’obsessió pels aliments saludables pot desencadenar el TCA. Ja que a causa de consumir aquest tipus de perfils a les xarxes a l’hora de comprar mirem molt l’etiquetat sense tindre uns coneixements pautats per un nutricionista de consulta. Però insistisc  que no es tracta d’assenyalar el problema al menjar o fer esport, sinó el fet que l’influencer, com el seu nom indica, afecta la seva comunitat. Per la seva banda, Rios s’ha defensat i li ha recordat en un comunicat al mitjà que només ha revelat alguns consells als seus seguidors sobre com dur una vida saludable. Fomentar una vida saludable com menjar bé i fer esport està genial sense sobrepassar uns límits.

Ríos  té poder i pot parlar amb control. Amb les seves accions, castiga més els consumidors que no ajuda a despertar la motivació per una vida més sana. Professionals admeten que en les seves consultes es troben alguns casos d’obsessió pel moviment i, malauradament, han acabat amb TCA. No crec que ningú diga que la dieta mediterrània provoque TCA, bàsicament proposen els nutricionistes  el mateix que el ‘real food’l, és a dir, menjar més aliments frescos i evitar els aliments ultra processats. No obstant això, conec una minoria de persones. pot prendre aquest missatge i aprofitar-lo al màxim.

Per això, sempre avisa que »si us genera molèsties físiques o mentals, marxeu i aneu a un professional”, aconsella el mateix Rios després de la quantitat de ‘hate’ i crítiques que se li ha fet.

En conclusió,  el discurs de Carlos Ríos  reconec que serveix per  difondre tècniques de l’alimentació i ha fet una gran missió educativa per a la societat. Però que ha acabat malauradament en trastorns en alguns usuaris sense oblidar la forta pressió imposada pels estàndards de bellesa actuals o la manca d’educació.

   

#RealFood #CarlosRios #Influencer #Healthy #Fitness #TCA #SalutMental

Xica en bàscula i es reflexa a  l’espill/ iStock
Xica mirant en una bàscula el seu pes/ iStock  






Filed Under: Comunic@ndoTagged With: Healty, Realfooding

Maria Selles Morales

Alumna de primer curs de Publicitat i Relacions Públiques.

« Actualicemos las lecturas
La dictadura de fer-se vella »
  • Inform@ndo
  • Cine y TV
  • Narr@ndo
  • Entrevist@ndo
  • Comunic@ndo
  • Opin@ndo

Etiquetas

2017 Alicante altea animales arte Benidorm cine comunicación Comunicando creatividad critica cultura deporte educación Elche entrevista Erasmus España estudiantes estudios Fiesta Fútbol gaming jóvenes Moda mujer musica niños Novela online opinión periodismo política Publicidad redes sociales reportaje salud serie series sociedad tecnología ua universidad Universidad de Alicante Videojuegos
Con el apoyo del Proyecto de Investigación «Audiencias activas y periodismo. Interactividad, integración en la web y buscabilidad de la información periodística», financiado por el Plan Nacional de I+D+i del Ministerio de Economía y Competitividad del Gobierno de España (CSO2012-39518-C04-02).
© Copyright2023 Comunic@ndo UA | Diseño
Ministerio de EconomíaMinisterio de Economía

Copyright © 2023 · Genesis Sample Theme en Genesis Framework · WordPress · Log in