Ses Majestats d’Orient –o d’Andalusia– han arribat com tots els anys la ciutat de Castalla, que esperava amb l’expectació i l’alegria que caracteritza els seus habitants. S’ha de fer, no obstant, una matisació respecte a açò de “com tots els anys”.
Melcior, Gaspar i Baltasar visiten Castalla des de fa ni més ni menys que cinquanta anys. I és que enguany ha segut el Cinquantè Aniversari, en majúscules, de l’Associació d’Amics dels Reis Mags de Castalla. Fa cinquanta anys, en 1963, un grup de persones es va ajuntar per mamprendre el projecte que portaria tots els anys als xiquets i xiquetes (o sagals i sagales, com es diu en aquesta localitat) la càlida presència de Ses Majestats.
Però si anem més enllà, més enrere, per què se celebra aquesta festivitat, la del Dia dels Reis Mags? Es tracta de l’Epifania, una festa litúrgica que començà a celebrar-se a Orient al segle III, i al segle IV a Occident. La traducció en grec d’ Epifania és“manifestació”, i aquesta festivitat està referida a l’evangeli de Sant Mateu. Els Reis Mags van arribar aJerusalem preguntant pel parador del Rei dels Jueus, i els van contestar que el Senyor havia de nàixer a Betlem, la ciutat natal de David. Com sabem, quan van arribar allí, oferiren al Messies encens, mirra i substàncies precioses, regals en els que la tradició ha volgut representar la reialesa messiànica de Crist, la seua divinitat i la seua humanitat. En un primer moment es coneixia que els seguidors de l’estel eren sacerdots, encara que amb el pas del temps la tradició els ha atribuït el títol de reis, volent destacar encara més la solemnitat de l’episodi.
Història i tradició apart, en aquestes noces d’or de l’associació castalluda s’han organitzat diversos actes com a avantsala fins a l’espectacle final, la Cavalcada dels Reis Mags. El dissabte 29 de desembre es va realitzar una entrega de premis als alumnes de les escoles de Castalla per les targetes dels seus dibuixos de Nadal, concurs que es realitza cada any i en el que els infants exploten la seua creativitat juntament amb el sentiment propi de tant senyalades dates. Aquest mateix dia és quan els nens i nenes del poble entreguen la carta als patges a la Casa de Cultura, demanant els presents que més anhelen. Fou un dia de fred, però com sempre la cua arribà fora de la Casa fins al Parc Municipal, car no són pocs els xiquets i xiquetes que mantenen viva la flama de la il•lusió dels Reis a Castalla. El dia següent, diumenge 30, es celebrà una gran gala homenatjant aquest 50 anys de treball, dedicada especialment als fundadors de l’associació.
La tant esperada Cavalcada començaria el dia 5 a les 19 hores. En ella es va contar amb la participació de més o menys 450 persones, i de les tres bandes de música de la localitat, Santa Cecília, El Sogall i l’Ateneu Musical Sant Roc, més la Capella de l’Assumpció, el cor. Tots els participants de la Cavalcada van dinar eixe dia en laComparsa Els Pirates, com és tradicional. Allí tothom es va estendre en profundes paraules d’agraïment cap als participants i els organitzadors. La presència de tots els fundadors que cinquanta anys enrere crearen l’Associació d’Amics dels Reis Mags féu de l’acte un tant més especial. Es van entregar detalls, hi hagué un enorme pastís d’aniversari, i les autoritats del poble també tingueren la seua intervenció oral, així com els representants dels Reis Mags d’ enguany, alguns dels quals no van ser capaços de contenir l’emoció durant el seu discurs.
Sergio Picó, president de l’associació, ja havia explicat que el dissabte a les 19 hores començaria la cavalcada amb l’estrèpit i el color d’un castell de focs artificials. L’acte arrancà a l’hora prevista des de l’avinguda de la República Argentina, i va estar marcat per les aportacions característiques de cada any. Patges, estendards, vaixells replets dels personatges més estimats pels infants, caramels, so de dolçaines… Però en certa manera, en aquesta ocasió l’acte fou un tant diferent.
Per primera vegada, els tres Reis, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar, anaven asseguts en la mateixa carrossa. I avançaven acompanyats de la Banda de Música Santa Cecília i el cor, la Capella de l’Assumpció. Junts interpretaven l’espectacular obra “Betlem” que Lusa Monllor, Regidora de Cultura, havia composat expressament per aquest especial aniversari. Aquesta emotiva obra ja s’havia estrenat el 22 de desembre al Concert de Nadal de la Banda, i era la que donava un punt colossal i màgic a la Cavalcada, juntament amb el curiós ballet que acompanyava solemne.
El moment de l’adoració al pessebre, ja quan la carrossa arribà davant el Naixement, estigué acompanyat de la presència de tot el poble, que contemplava meravellat mentre la música sonava propera. El resultat només es pot resumir en una paraula: èxit. Els 50 anys de tradició d’aquest esdeveniment a Castalla no han passat desapercebuts.